UTFLYKTSMÅL NÄRA STRANDGÅRDEN

VANDRINGAR  |  GOLF  |  CYKELTURER  |  UTFLYKTSMÅL  |  FÖR BARNEN
 
För öppettider och ytterligare besöksinformation till nedan utflyktsmål hänvisar vi till respektive hemsida. Vår reception hjälper er också gärna med information. Har du synpunkter eller tips på ytterligare utflyktsmål sänd oss gärna ett mail. Vi tycker det är trevligt om vi kan ha så bra information som möjligt för allas välbefinnande på Strandgården. Trevlig utfärd!
 

VANDRINGAR

Haverdals strandskog (naturreservat)
Start Strandgården:
Vandra i fantastisk natur.
Flera vandringsleder, bla till Lynga sanddyner
 
 
Vandra på stranden till Haverdal
Start Strandgården. Ta gärna ett dopp! 
 
Vandra i Skipås naturreservat
Vandra i böljande betesmarker, högrest bokskog och ett trolskt "alkärr" .
Ta kustvägen genom Steninge och Lilla Stensjön. Kör sedan mot öster till Skipås.
Skipås naturreservat
 
 
Prins Bertils stig
Vandra kustnära med start vid Halmstads slott. Vandringsleden går via Tylösand för att sedan lämna kusten och sluta i Möllegårds naturreservat.
Förslag: Starta vid Halmstads slott. Bäst med bil eller cykel.
Turistmål
Prins Bertils stig
18 km vandringsled
 
 
 
Möllegårds Naturreservat
Vandra i Möllegårds friluftsområde med bord och bänkar längs stigar. Cykel eller bil till söder om Strandgården mellan Söndrum och Trottaberg.
Möllegård

GOLF

Halmstad vill kallas för den stora golfstaden med sina åtta golfbanor i närområdet. Vilshärad korthålsbana 12 hål för alla. Haverdals GK 18 hål Ringenäs golfbana 3 * 9 hål
 


CYKELTURER

Cykla i Halland längs Ginstleden. Cykla på en del av den 200 km lång kustnära cykelled från Hallandsås i söder till Kullavik i norr. Leden startar öster om Strandgården. Cykelkarta finns i receptionen på Strandgården. , Cykelspåret Hallands inland eller Hylteslingan hittar du mer information om på Halmstad kommuns hemsida.
 
Ginstleden
Cykelleder Halmstad kommun
Banvallsleden

ÖVRIGA UTFLYKTSMÅL

Steninge glashytta
 
Tar emot grupper.
www.steningeglashytta.se
 Tel 035-519 19
 
Särdals Kvarn, Café och butik
Med bil eller cykel till norr ut längs kustvägen. Kvarnen ligger norr om Haverdal.
www.sardalskvarn.se
 
Vapnö Gård
Öppen gård med försäljning från eget gårdsmejeri. Egna spannmålen dinkelmjöl och vetemjöl och olika slags bröd. Nötkött från gårdens kvigor, kokvigor och kor.
Med bil eller cykel via Gullbrandstorp. Bra cykelvänliga vägar.
www.wapno.se
Tel. Gårdssaluhall 035 - 299 03 96
 
Bonden i ladan, Vilshärad
 
Ligger efter campingen på väg mot Gullbrandstorp.
Med bil, cykel eller promenad från Strandgården.
Säsongsöppet
 
Laxbutiken i Heberg
Försäljning av lax i alla former. Café och värdshus.
Bil längs kustvägen eller E6/E20 norr ut till avfart nr 49, Heberg.
www.laxbutiken.se
 
Sia Glass
SIA Glass har egen fabriksförsäljning med andrasortering på glass till bra priser, såväl pinnar som skopglass. Butiken ligger en kort avstickare från E6/E20 mellan Halmstad och Falkenberg (avfart nr 48) åk väg 649 öster ut till Slöinge.
www.siaglass.se
 
Riccardos italienska glass Möllegård
Hemgjord italiensk glass i alla smaker.
Bil, cykel eller vandra
Ligger intill Möllegårds naturreservat.
www.riccardo.se
 
Mjellby Konstmuseum
Halmstadsgruppen med Svensk och internationell konst . Man visar årligen tre till fyra konstutställningar Café.
Bil eller cykel.
Ta nya kustvägen söder ut genom Gullbrandstorp mot Halmstad. Skyltar möter. Går även att nå via Onssjövägen och mot Famnarp
www.mjellbykonstmuseum.se
 
Berte Museum om livet på landet och Berte Kvarn
Ett privat nostalgimuseum där även Slöinge lanthandelsmuseum ingår. Ligger i utkanten av Slöinges södra del alldeles utmed motorvägen Vid Berte Kvarn. Ta avfart 48 från E6/E20.
www.bertemuseum.se
 
Grimmeton Radiostation
Radiostation som sände de första radiosignalerna till Amerika. Världsarv
Med bil följ E6/E20 norr ut till söder om Varberg. Tydlig vägvisning längs motorvägen.
www.grimetonradio.se
 
 
Mostorps Gård i Getinge
Gårdsbutik som säljer färskvaror vid manuell disk. Nöt, gris och lamm.
Med bil norr ut på E6/E20 till avfart 47 (Även 48). Följ vägen öster om motorväg.
www.mostorpsgard.se
 
Gudmundsgården i Slöinge
Familjelantbruk, gårdsbutik och gårdscharkuteri
Med bil antingen via mindre vägar eller motorväg till Slöinge. Därefter mot Asige.
www.gudmundsgarden.se
 
Öströ Fårfarm
 
Fårfarm med köttbod och hantverksbod. Café och safari. Nära Ullared och Åsk
 Ta E6/E20 norr ut till avfart 53 norr om Falkenberg och söder om Varberg. Ta Farstarpsvägen öster ut genom Tvååker. Ta sedan vänster efter rondell i Tvååker. Ca 8 km till Öströö
www.ostroofarfarm.com
 
Bårarps gårdsbutik, hjort och vilt.
Här finns 200 hjortar i hägn. Butiken säljer kött av hjort, älg, rådjur, vildsvin, vildand och hare så långt lagret räcker. Rökt korv och paté finns.Med bil norr ut längs kustvägen. Ta av mot Getinge före Steningegården. Sedan finns skyltar väster om motorväg och Getinge.
Bårarps gård
 
Svedinos bil och flygplans museum

Svedinos Bil- och Flygmuseum är en av Europas största samlingar av gamla bilar och flygplan. Samlingen omfattar över 100 bilar, runt 40 flygplan, motorer, bruksföremål och mycket annat. I museets cafeteria erbjuder vi kaffe, te, läsk, fikabröd, glass med mera. Museet är beläget i Ugglarp, ca 25 km norr om Halmstad längs kustvägen.
Swedinos bil och flygplansmuseum


FÖR BARNEN

 
Om ni önskar hitta på mer än det vi på Strandgården har att erbjuda under sommarsäsongen så har ni här lite tips för barn och familj.

Konst och kreativitet
På Mjellby konstmuseum finns Barnens Mjellby. Med deras upptäckarpaket kan hela familjen utforska museet tillsammans. Ni får kluriga uppgifter, ledtrådar och nycklar till att förstå konsten. Det finns utmaningar för alla åldrar. Här finns även en kreativ verkstad där mästerverk skapas.
 
Bus och fart
På Slottsmöllan finns en hel del spännande inomhusaktiviteter för barn. Arosfortet är ”Fångarna på fortet” med klurigheter att lösa i varje rum, Laserdome spelas i totalt mörker där det är snabbhet, pricksäkerhet och samarbetsförmågan som avgör eller gör upp i en femkamp med bl.a rodeo, sumo, mega boxning och prickskytte. På Slottsmöllan finns även Sveriges första inomhusbana för Segway. I Gokart-hallen, en trappa ner, är det mer full fart i Sveriges längsta inomhus-gokartbana. Föredrar ni utomhus- gokart finns Östra Strandens Gokartbana. Lilla banan är från 7 år och stora banan är för de som är ca 12 år och äldre. För de bussugna barnen i alla åldrar finns Busfabriken, ett inomhuslekland.I Halmstad finns en rad olika alternativ för utomhusaktiviteter. Det går att spela paintball i Dragabol och Kårarp och utanför Halmstad Arena Bad finns Skateparken, en betongpark med både street och bowl. Parken är byggd för att passa alla, såväl nybörjare som proffs, unga som gamla och killar som tjejer.
 
Golf på flera sätt
Golf finns i alla former i Halmstad. Traditionell golf kan spelas på olika banor runt om Halmstad. Samlad information hittar ni på http://www.golfhuvudstaden.se/ . Vill ni spela lite annorlunda golf finns även det i Halmstad. Banor för Frisbee-golf finns på Sannarp och Andersberg. Fri entré, ta med en frisbee och sikta mot korgarna. Fotbollsgolf finns i Vilshärad. Det är som golf, men med en större boll och utan klubba. Minigolf finns i Gullbranna, Östra stranden (Palmqvist bangolf), Tylösand (Marias minigolf) samt i Steninge. Äventyrsgolf kan spelas på Punch, First Camp Tylösand, Haverdals Camping, Japans golfbanor samt Volkswagen Golfarena. En enklare minigolfbana finns även vid Vilshärads Camping nära oss på Strandgården.
 
Mer sport
Racketsporterna tennis, badminton och squash är samlade i Söndrumshallen. Bowling kan ni spela på Rejmes Bowling & Restaurang och på O´Learys.
 
Lekplatser
För de lite mindre barnen är ett besök på en av Halmstads alla lekplatser ett bra tips. I Norre Katts park finns Norre Katts lekplats med Pippi-tema. Här är det lekfullt med Pippi, Lilla Gubben och Hoppetossa. På Galgberget finns Sagoängen, en plats för lek som byggts med inspiration från naturen med gott om klätterträd. Vid Sagoängen finns också en lekplats som är speciellt utformad för barn med funktionshinder. Här finns även grillplats, bord och bänkar samt toalett. Halmstad har många fler lekplatser, upptäck vilken som passar er bäst. Ni kan läsa mer om alla lekplatser på Halmstad kommuns hemsida.
 
Natur och historia
På Galgberget finns Friluftsmuseet Hallandsgården med kulturbyggnader och kafé. Byggnader och kafé har öppet sommartid, området är öppet året runt. Inte långt från Hallandsgården ligger Utsiktstornet (öppet sommartid), som är som taget ur en saga, och Landalasjön, där det med fördel dukas upp till picknick.Inte långt ifrån Galgberget ligger Wapnö Gård. Wapnö är en öppen gård med guidade visningar, saluhall, restaurang, man kan titta på korna, provsitta traktor m.m. En gård för hela familjen! En lite mindre gård med mindre djur är Stadsbondgården Olofstorp. Här finns många lantdjur att hälsa på. Fri entré och på området finns kafé och picknickbord. Att vara ute i naturen älskas av de flesta barn. På Halmstad Turistbyrå kan ni köpa fiskekort och åka ut och fiska i Nissan, Fylleån, Torvsjön och Toftasjön. I Halmstad finns även många naturreservat. Ett av naturreservaten är Möllegårds naturreservat med härlig natur och på Riccardos köper ni hemgjord italiensk glass. På Halmstad Turistbyrå kan man köpa Naturpass med kartor och orientera tillsammans med familjen samtidigt som du upptäcker naturen.
 
Bad
Varma dagar är det skönt med ett dopp. I Halmstad finns tre stycken utomhusbad, där Simstadion Brottet är det största. Föredrar du havet finns det klippbad, små enskilda vikar och kilometerlånga sandstränder. Eller varför inte bada i en insjö? Ett efterlängtat dopp är alltid nära. På Halmstads Äventyrsland kan barnen leka av sig i temaparker och i ett stort vattenland. Kallare dagar är ett bad på äventyrsbadet Halmstad Arena Bad att rekommendera.
 
För de lite mer vattenvana och äventyrliga barnen anordnas Kite- och vindsurfingkurser av Söderpiren, O´Hana och Kite-Kalle. Generellt skall barnen minst vara 12 år gammal och väga minst 45 kg. Hör med respektive ställe vad som gäller hos just dem. Här på Strandgården hyr vi också hela sommaren ut SU P brädor så ni kan ta er en tur längs Haverdalsbukten eller bort mot Skälviks hamn.
 
Kommer ni fortfarande inte på vad ni ska hitta på fråga Strandgårdens personal om ännu fler tips. Vi önskar er härliga dagar på Strandgården Vilshärad och i Barnens Halmstad!
 
 
© Strandgården